Voor het derde frietje met gaan we de grens over naar België en spreken we met Dimitri Verschueren, mede oprichter van Paradise City. In 2019 is het festival door ´A Greener Festival´ uitgeroepen tot een van de meest duurzame festivals ter wereld. We zijn erg benieuwd hoe jullie dat bereikt hebben.
Dimitri: ’’Toen wij 7 jaar geleden begonnen was duurzaamheid en ecologie nog geen belangrijk onderwerp in de festival wereld. Ik ben naar veel festivals geweest om te kijken wat daar gebeurde en overal waar ik kwam zag ik alleen maar afval. Daar schrok ik behoorlijk van en het was tegelijkertijd een trigger om daar iets mee te doen met ons eigen festival. Zo is de ecologische gedachtegang ontstaan en zijn we gaan kijken naar hoe we minder of betere verpakkingen kunnen gebruiken. Wat kunnen we doen op energievlak en op het gebied van transport. We hebben veel moeten leren maar het was voor de evenementen branche in België wel een primeur dat wij het anders deden.
Een evenement blijft in essentie natuurlijk altijd vervuilend. Maar een evenement staat in dienst van de cultuur, mensen moeten zich kunnen uitleven. Hierbij is het aan ons de taak om daarbij toch een gulden middenweg te vinden en de voetafdruk zo laag mogelijk te houden.’’
Waar komt die passie voor duurzaamheid vandaan?
Dimitri: ’’Ik geloof erin dat wanneer we allemaal een klein beetje bijdragen aan een duurzamer leven we er in het geheel veel beter van worden. Ik ben zelf niet een overdreven groene jongen maar ik let wel op bij bepaalde keuzes die ik maak.
Een goed voorbeeld hiervan zijn vleesproducten. We zijn niet 100% vegetarisch maar we willen ons festival wel gebruiken om vegetarisch eten te promoten. Wanneer we mensen kunnen bewegen om minder vlees te gaan eten of, wanneer ze wel vlees kiezen, te gaan voor kwalitatief goed ecologisch vlees, dan hebben we ons doel bereikt. Als we echt rigoureus te werk zouden gaan dan ga je polariseren en dan kom je in mijn ogen niet ver. Dat is onze visie; om ons publiek te laten zien wat de mogelijkheden zijn en vooral dat het lekker kan zijn en soms zelfs ook eenvoudig!’’
En toen kwam daar ineens een pandemie zich bemoeien met ons dagelijks leven. Wat heeft dit voor een effect op duurzaamheid?
Dimitri: ‘’Corona heeft geen impact op duurzaamheid in mijn ogen, in tegendeel zelfs. Het heeft er juist voor gezorgd dat mensen nog meer bewust zijn geraakt van waar we rekening mee moeten houden. En dat we geleerd hebben om de natuur nog meer te respecteren. En dat is positief voor de duurzame evenementen.’’
In de eerdere edities van ‘Een frietje met…’ kwam al meerdere keren naar voren dat 2020 een topjaar voor de branche zou gaan worden. Voor een snelgroeiend festival als ‘Paradise City’ zou dit ook een jaar gaan worden met nieuwe records. Dat was voor jullie ongetwijfeld ook flink schakelen dat afgelopen maanden. Dimitri: ‘’Ik heb mezelf vanaf het begin voorgenomen dat de hele situatie minstens een jaar zou gaan duren waardoor ik makkelijker met tegenslagen om kan gaan. En dan kan ik uiteindelijk alleen maar aangenaam verrast zijn wanneer er al sneller meer mag.
We hebben deze periode aan de ene kant gebruikt om visies met gemeentes te delen en toekomst plannen te maken. En aan de andere kant hebben we de tijd gebruikt om nieuwe concepten te ontwikkelen welke pasten binnen de huidige omstandigheden. Daaruit is ‘Paradise Down By The Lake’ ontstaan waarbij bezoekers binnen hun eigen bubbel op een bootje optredens konden bijwonen. Een eerste ervaring met water waar we erg enthousiast van zijn geworden en ook zeker na Corona mee doorgaan. Daarnaast gaf het ons tijd om nieuwe edities in Parijs en Oostenrijk nog concreter te gaan maken.
Mooi om te zien dat jullie constant naar de mogelijkheden blijven zoeken, hoe kijk jij naar de toekomst?
Dimitri: ‘’Ik blijf positief om ‘Paradise City’ eind juni 2021 weer te kunnen gaan organiseren, al zal het last minute zijn. Het festival heeft een goede basis , dus we kunnen onze plannen snel concreet maken en gaan uitvoeren. Een uitdaging daarbij is wel dat veel mensen de evenementensector inmiddels verlaten hebben en ander werk hebben gezocht. Dat gemis van knowhow moet wel worden opgevangen.
Maar het nieuws verandert elke dag en we blijven hopen op een normale zomer waarin we het festival kunnen organiseren zoals we het graag zouden willen. Als dat bijvoorbeeld met sneltesten bij de entree moet zijn dan is dat zo. We hebben daar al de nodige velden voor gereserveerd rondom het festival terrein waar we grote testcentra kunnen opstellen met een aparte parkeergelegenheid. Dat hebben we al geregeld, het festival moet doorgaan!
Ik hoop de komende zomer weer met een lekker frietje en een pintje aan jullie kraam te staan op Paradise City!’’